Rails

Dit is een onderwerp waarmee men als (her)beginner al gauw de mist in gaat: ik in eerste instantie ook. Eigenlijk wil men – zodra de schaal is bepaald – zo snel mogelijk iets zien bewegen, dus wat doen velen dan? Hup, naar de winkelier om een startsetje aan te schaffen. Zoals gezegd: ook ik maakte deze fout en liet me door een handige verkoper verleiden tot de aanschaf van een Fleischmann-set met rails voorzien van vaste bedding.

Eenmaal thuis heb ik het spul nog eens aan een nadere inspectie onderworpen, om alras tot de slotsom te komen dat het toch niet erg fraai oogde, en al helemáál niet natuurgetrouw. De spoorstaven staken simpelweg te hoog boven de liggers uit, en bovendien waren de bogen in de wissels veel te scherp: het leek net alsof een trein er ‘haaks’ doorheen moest.

Het setje ging aldus twee dagen later retour, en ik moest een nieuw plan trekken. Tenslotte viel de keus op een railsysteem uit het assortiment van de Britse fabrikant PECO: N-Gauge Fine Scale Code 55. Dit type biedt fraaie, ranke wissels met ‘houten’ liggers en daarnaast vrijwel louter flex-rails, naar keuze met houten of betonnen liggers.


De meeste aanbieders van spoor-N-railsystemen bieden rails aan met een profielhoogte van 2,03 mm, die in vergelijking tot het echte voorbeeld te hoog zijn en geen fraaie vorm hebben. Daarom is PECO een totaal andere weg ingeslagen. Ten eerste een bijzonder laag railprofiel (code 55) van slechts 1,39 mm hoog en ten tweede een bevestigingsconstructie waarbij de railvoet in de bielzen van de rails is verankerd.

Links: N-Gauge Finescale Code 55. Rechts: N-Gauge Setrack Code 80.

Links: N-Gauge Finescale Code 55. Rechts: N-Gauge Setrack Code 80.

Door deze bijzonderheid is het aanbrengen van railvoeten aan de binnenzijde van de rails overbodig, zodat al het schaal-N-materieel op deze rails kan worden ingezet, zonder dat de wielkransen er tegenaan lopen. Deze finescale-rails bieden naast de stabiliteit en bedrijfszekerheid (afgeleid van het oorspronkelijke N-railmateriaal code 80) een uitstekende en optisch goede indruk, die overeenkomt met het grote voorbeeld.


Lees verder: Wissels